
Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi, yüksek lisans eğitimini ise Namık Kemal Üniversitesi'nde Çevre Mühendisliği alanında tamamlamış, nanofiltrasyon üzerine yürüttüğü yüksek lisans çalışmaları Amerika'da akademik dergilerde yayınlanmıştır. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik bölümünde simbiyotik gıdalar üzerine doktora çalışmaları yürütmüş, halen Namık Kemal Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji bölümünde fitokimyasallar üzerine akademik araştırmalarına devam etmektedir.
Profesyonel iş yaşamına 2008 yılında, kimya sektöründe faaliyet gösteren aile şirketlerinin satış ve pazarlama departmanında başlamıştır.
2012 yılında, FORBES Global 2000 listesinde yer alan bazı uluslararası şirketler ile imzaladığı iş anlaşmalarıyla, ilk global iş tecrübelerini kazanmaya başlamıştır.
2019 yılında, Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bünyesinde kurulan ve sinyal işleme alanında uluslararası akademik tecrübeye sahip araştırma ve geliştirme şirketinin kurucu üyesi ve yönetim kurulu başkanıdır.
2020 yılında, dünyanın en büyük teknoloji konferansı olan ve her yıl Portekiz'in Lizbon şehrinde düzenlenen Web Summit'e, start-up dalında Türkiye'yi temsil etmesi için davet edilmiştir.
2021 ve 2022 yıllarında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde yürütülen, askeri stratejik rulman üretimi ve askeri amaçlı insansız kara araçlarına yönelik otonom savunma yazılımları projelerinde yer alan şirketi ile, Türk Savunma Sanayii'ne hizmetlerde bulunmuştur.
2023 yılında, kestirimci bakım teknolojileri alanında ülkemiz ve çevre coğrafyamızda faaliyet göstermesi amacıyla kurulan dış ticaret şirketinin kurucu ortaklarından ve yönetim kurulu başkanıdır.
Global bir teknoloji şirketi yaratabilmek ve markalaştırabilmek arzusuyla, İstanbul Ticaret Odası'na ait Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) bünyesinde, makina sağlığı izleme sistemleri alanında bulut tabanlı otonom çözümler geliştiren bir girişim başlatmıştır.
İngiltere merkezli Startups Without Borders tarafından düzenlenen Uluslararası Eğitim Teknolojileri Startup Yarışması'nda, Ürdünlü iki tıp öğrencisi girişimciye mentorluk desteği vermiş ve yarışmayı birincilik ile bitiren bu gençlerin sevinçlerine ortak olmuştur.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tekirdağ Genç Girişimciler Kurulu üyesi olan Tarık Uçar, Trakya'da girişimcilik ekosisteminin gelişimi için de faaliyetlerde bulunmaktadır.




